Barendrecht


Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Inwonersaantal: 48.423 in 2017


Tijdens de vroege middeleeuwen bestond het huidige grondgebied van de gemeente Barendrecht uit drie verschillende ambachten (rechtsgebieden), namelijk Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse.
Het precieze ontstaan van de ambachten is in de nevelen gehuld. Aantoonbaar is dat in de vroege 14e eeuw de heerlijkheden West-Barendrecht en Oost-Barendrecht een leen waren van de Hollandse graaf. 

Carnisse echter werd in leen gehouden van de heerlijkheid De Merwede, die in 1604 door de heer Van Boetselaer aan Dordrecht werd verkocht. De drie ambachten, dus de jurisdictie waar de heer zijn rechten mocht laten gelden, kregen nauwkeuriger vorm bij de bedijking van 1483. Toen kreeg het grondgebied min of meer de huidige vorm.
In de Franse tijd werden de ambachten voor de eerste keer samengevoegd tot één gemeente. Deze situatie was echter van korte duur. Op 1 januari 1837 werden oost en west wederom herenigd en ontstond de gemeente Barendrecht zoals we die nog steeds kennen. In 2008 zijn de archieven van de gemeente Barendrecht overgebracht maar het Stadsarchief Rotterdam.