Zoutelande


Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Inwonersaantal: 1620 in 2018


Zoutelande dankt mogelijk zijn naam aan de zilte grond die er lag. Er is evenwel geopperd dat de naam eenzelfde etymologie kan hebben als het naburige Souburg, dat 'zuidburg' betekent. Zoutelande zou dan 'zuidland' betekenen, verwijzend naar de zuidelijke ligging op het eiland, of naar land ten zuiden van een rivier, waarvan de Sprink het overblijfsel is. 

Mogelijk vormt de plaats met het naburige Hoogelande een deixis die de laatstgenoemde theorie uitsluit en de eerste ondersteunt. Binnen die relatie ligt Zoutelande namelijk niet zuidelijker maar wel lager ten opzichte van Hoogelande. Lager land ligt dichter bij de zee, en is dus zilter.
Zoutelande is verbonden met de naam van Sint Willibrord. Volgens de overlevering zou hij rond 690 hier een kruis op de grond hebben getekend, waarna er zoetwater opwelde. Deze Willibrordusput zou geneeskrachtig water hebben geleverd en was met name in de middeleeuwen populair.
De parochie Zoutelande is vermoedelijk na 1271 gesticht als dochter van Westkapelle via Werendijke. De kerk van Zoutelande is gewijd aan Sint Catharina en werd in 1279 voor het eerst vermeld. De hervormde parochie omvatte in 1574 ook Werendijke, Sint Janskerke en Boudewijnskerke.